2014. február 13., csütörtök

1914...

... Nagykanizsa, valahol egy fotóműterem, ahol két fiatal ember, Adanics Péter és Szakos Anna, a fiatal házaspár képet készíttet magáról, a búcsúzkodásuk előtt. A férj, hátrahagyva a biztonságos otthonát, három pici gyermekét, elindult egy háborúba. A háborúba, mely megváltoztatta a világot. A háborúba, amit akkoriban az emberek a "Nagy Háború" néven emlegettek, melyet ma már az első világháborúként tartunk számon. A két fiatal soha többé nem látta egymást. A két fiatal a dédapám és a dédanyám volt. A dédpapa azok közé a fiatal férfiak milliói közé tartozott, akik elmentek harcolni egy olyan háborúba, amely mély sebeket hagyott maga után, amely megváltoztatta a világot, és ennek a hatását még ma is érezzük.
Az első világháború tévedések miatt tört ki. Az európai vezetők "azon a békés nyáron 1914-ben úgy viselkedtek, mint egy alvajáró, aki nincs vele tisztában, hogy egy szakadék szélén lépdel" - írja egy könyv (The Fall of the Dinasties - The Collabse of the Old Order 1905-1922).
Azoknak, akik meghozták a háborúhoz vezető végzetes döntéseket, sejtelmük sem volt arról, hogy mindez milyen következményekkel jár majd. De nem sokkal később a lövészárkokban a katonáknak szembesülniük kellett a valósággal. Rádöbbentek, hogy a politikai vezetőik cserbenhagyták, a papjaik becsapták, a tábornokaik eddig elárulták őket. Hogyhogy?
Milyen hatással volt az első világháború a társadalomra? Miért forgatta fel fenekestül a világot? Csupán egy óriási baleset volt az egész? Vajon, ha választ kapunk ezekre a kérdésekre, többet megtudunk a jövőnkről?

Hogyha téged is érdekelnek a válaszok, kattints a következő linkre: http://www.jw.org/hu/kiadvanyok/folyoiratok/wp20140201/elso-vilaghaboru-megvaltoztatta-vilagot/



A képen: a dédszüleim

2 megjegyzés:

Monika írta...

Látszik,hogy a dédimama nagyon szomorú,a dédipapa pedig a fiatal emberek első bátorságával és kalandvággyal néz előre.....
Tegnap éppen családfát rajzoltam egy kis notesz és életrajzi könyv alapján.
Agatha christi .Életem c.könyvében sokat ír a két háborúról.Nagyon bátrak voltak,és nm nyavalyogtak.Elgondolkoztam....

Juccantó írta...

Igazi kincsek!...és a láthatáron a jövő:)