2014. augusztus 22., péntek

Készítsd...

... otthon.



KETCHUP 0,6 l (egészségesebb összetevők)
0,5 l paradicsom püré (100 %-os)
3 gerezd fokhagyma
1 db vöröshagyma
1 teáskanál szemes bors
3 dkg cukor (nád, nyírfa, vagy sztívia)
1 evőkanál balzsamecet
5 szem szegfűszeg
1 db halványító zeller szár
1 kisebb rúd fahéj
5 szem borókabogyó

1. öntsük edénybe a paradicsompürét, adjuk hozzá a megtisztított (egészben hagyott) hagymákat és a fűszereket, majd kis lángon főzzük össze
2. ha besűrűsödött a püré hagyjuk kihűlni és szűrjük le
3. tiszta üvegben, hűtőben tároljuk

Praktikák:
- ha híg marad a ketchup, főzhetünk bele 1-2 evőkanál sűrített paradicsomot
- ha túl sűrű a paradicsompüré, kevés vízzel higítsuk
- a szegfűszeg és fahéj intenzívebb ízét nem mindenki szereti, ha először készítjük, érdemes ebből a két fűszerből kevesebbet tenni a mártásba, mert folyamatában egyszerűbb emelni a fűszer adagot, mint tompítani azok ízét
- a képen látható ketchup 100%-os paradicsompüréből nádcukorral készült

Nincsenek megjegyzések: