2015. március 5., csütörtök

Te...

...örömet találsz a munkádban? Ez bizonyára sok mindentől függ, de talán egyetértesz azzal, hogy más az emberek hozzáállása a munkához más, mint 20-30 éve. Ez saját tapasztalatom, hiszen emlékszem rá, hogy a szüleim hogyan álltak hozzá.

Alex egy költöztető cégnél dolgozik. Nagyot sóhajt, amint a teherautóba emeli az újabb dobozt: "Miért kell nekem itt robotolnom? Belőlem mikor lesz sikeres ember? Mennyivel szebb lenne az élet, ha nem kellene dolgoznom!"
Alexhez hasonlóan sokan nem találnak örömet a kemény fizikai munkában. "Rengeteg ember méltóságon alulinak tartja a kétkezi munkát - jegyzi meg egy autószerelő, Aaron. - Úgy vannak vele, hogy "jól van, csinálom. de csak addig, amíg nem adódik egy jobb lehetőség".
 De miért gondolkodnak így sokan? Talán azért, mert hatással van rájuk, amit a médiában látnak. Ott gyakran úgy mutatják be az "igazi" életet, mint ami csupa luxus és kényelem. "Az embereknek az a meggyőződése, hogy minél keményebben dolgozol a betevőért, annál kevésbé vagy sikeres" - mondja Matthew, egy karbantartó. Shane, aki portásként dolgozik, hasonlót figyelt meg: "Ma már szinte senki sem hajlandó egész nap dolgozni egy egész napi bérért."
 Ám sok olyan sikeres ember van, aki szívesen végez fizikai munkát. "Szerintem a kemény fizikai munka óriási megelégedettséget ad, főleg ha értelmes célokért dolgozunk" - jegyezte meg Daniel, egy 15 éves építőmunkás. A 23 éves Andre egyetért vele: " A munka szoros kapcsolatban van a boldogsággal. Hosszú távon nem attól leszünk boldogok, ha kevesebbet dolgozunk, vagy kevésbé vagyunk fizikailag aktívak. Ez inkább az unalmas élet receptje!"
 De minek köszönhető, hogy Daniel, Andre és még sokan mások úgy tekintenek a kemény munkára?
Ha érdekel a válasz, kattints ide: http://www.jw.org/hu/kiadvanyok/folyoiratok/wp20150201/kemeny-munka-becsulete/



Nincsenek megjegyzések: