2015. május 28., csütörtök

Budapest...

... közvetlen szomszédságában élek, így viszonylag sűrűn van intéznivalóm a városban. Meglepően sok a hajléktalan, még a belvárosban is. Télen az V. kerület "puccos" részéről jöttünk ki autóval egy hipermodern parkolóházból, néhány méterre a sötét mélyedésben egy szegény hajléktalan feküdt. Akkora volt a kontraszt, hogy belesajdult a szívem.


Az emberek különböző okokból lesznek hajléktalanok, némelyek valami tragédia miatt kerülnek ilyen helyzetbe. Másoknak a szegénység, természeti katasztrófa, családon belüli erőszak, kábítószer-függőség, alkoholizmus vagy egy mentális betegség miatt nincs hol lakniuk, esetleg azért, mert nincs elég megfizethető lakás, vagy mert elveszítették az állásukat.
 A hajléktalanságot régebben a fejlődő országokkal hozták összefüggésbe. Ma azonban "már a legtöbb fejlett országban is hatalmas társadalmi problémává nőtte ki magát", jegyezte meg Paul Toro pszichológiaprofesszor. Ez összefügg azzal, hogy a kormányok milyen döntéseket hoznak az alacsony jövedelmű családoknak járó segélyekkel kapcsolatban, és azzal is, hogy egyre nagyobb különbségek vannak a fizetések között.
 Sokan aggódnak a jövő miatt. De jó néhányan megnyugtatónak találták, amit a Biblia a jövőről ír.
A Biblia azonban már most is tud nekünk segíteni, ugyanis olyan tanácsokat ad, melyek hozzájárulnak az anyagi biztonságunkhoz és az érzelmi egészségünkhöz. Ezt Joe és Martin, két volt hajléktalan is tapasztalta. Hogy mi módon, azt itt elolvashatod: http://www.jw.org/hu/kiadvanyok/folyoiratok/g201505/remeny-hajlektalanoknak-szegenyeknek/






Nincsenek megjegyzések: