2016. március 26., szombat

Természetesen...

... tiszteletben tartom minden erre-járó ember gondolatait, cselekedeteit!


Mivel minden szombaton írok egy bejegyzést arról, hogy a Biblián keresztül mit üzen nekünk Jehova, most aktuálissá vált a kérdés: Mit mond a Biblia a húsvétról?


A húsvét ünnepe nem a Biblián alapul. Ha utánanézünk az eredetének, láthatjuk, hogy a húsvéti hagyományok ősi termékenységi rítusokból erednek. Érdemes megvizsgálni az alábbi tényeket:
  1. Nyúl: A mezei nyúl. . . a termékenységnek és az élet ciklikus megújulásának a jelképe” (Britannica Hungarica, 9. kötet, 176. oldal).
  2. Tojás: A húsvéti tojás „az egyházi szimbolika szerint a feltámadó Krisztus jelképe, de a rítusokban betöltött szerepét tekintve egyértelműen termékenységi szimbólum” (Magyar Nagylexikon, 9. kötet, 709. oldal). „A tojás díszítését és kultikus felhasználását. . . nem a kereszténység kezdeményezte; az egyház egy korábbi gyakorlat kereszténnyé tételére törekedett(Magyar néprajzi lexikon).
  3. Locsolás: A locsolás szokása „ered[etileg] – bizonyos, Jézus feltámadásával kapcsolatos vallásos magyarázatok ellenére – profán, mágikus termékenységvarázsló rítus” (Magyar Nagylexikon, 9. kötet, 708. oldal).
  4. Új ruha húsvétra: Illetlenségnek tartották, ezért balszerencsét jelentett, ha valaki nem új ruhában köszöntötte a tavasz skandináv istennőjét, Eastrét(The Giant Book of Superstition).
  5. Hajnali mise: Ez megfelel az ősi napimádók rítusainak, amelyeket „a tavaszi napéjegyenlőség idején tartottak, hogy üdvözöljék a napot és hatalmas erejét, amely új életet ad minden növekvő dolognak(Celebrations—The Complete Book of American Holiday).
Különböző forrásművek így összegzik a húsvét eredetét: „A keresztény ünnep köré népszokások is szövődtek. Ezek közül sok az ősi európai és közel-keleti pogány tavaszünnepek szertartásaiból és jelképrendszeréből ered, csak később hozták kapcsolatba a feltámadás gondolatával” (Britannica Hungarica, 9. kötet, 176. oldal).
A húsvét ünnepében a tavaszünnep és a pogány meghaló és feltámadó istenek ünnepeinek szokásai keverednek” (Magyar Nagylexikon, 9. kötet, 707. oldal).

A Biblia óva int minket attól, hogy olyan szokások megtartásával imádjuk Istent, melyek nem tetszenek neki. "Ő ezt mondta nekik: „Találóan prófétált rólatok Ézsaiás, ti képmutatók, ahogy meg van írva: »Ez a nép ajkával tisztel engem, de a szíve messze eltávolodott tőlem.  Hiába imádnak engem, mert tanokként emberek parancsait tanítják.« Az Isten parancsolatát elhagyva, az emberek hagyományához ragaszkodtok erősen.” 2Korintusz 6:17 ezt írja: „különítsétek el magatokat – ezt mondja Jehova –, és ne érintsétek többé a tisztátalant”. A húsvét egy pogány eredetű ünnep, és akik szeretnének Isten kedvében járni, nem tartanak meg ilyen ünnepeket.
 Fotó: internet


Nincsenek megjegyzések: