2018. január 31., szerda

Akik...

... olvassátok a blogomat, tudjátok, hogy a Biblia igazsága mennyire fontos nekem. Sokan úgy gondolják, hogy idejétmúlt könyv, nem érdemes foglalkozni vele. Ezzel szemben ez a könyv megelőzte a korát. Talán te is így látod majd, ha elolvasod ezt a bejegyzést.

A Biblia nem tudományos kézikönyv, a megállapításai jóval megelőzték a korukat. Nézzünk erre néhány példát.
Volt kezdete a világegyetemnek?
Neves tudósok sokáig meggyőződéssel állították, hogy nem. De ma már általánosan elismerik, hogy volt kezdete a világegyetemnek. A Biblia mindig is ezen az állásponton volt: "Kezdetben teremtette Isten az eget és a földet." (1Mózes 1:1)


Milyen a Föld alakja?
Az ókorban sokan azt gondolták, hogy a Föld lapos. Az i.e. V. században görög tudósok vetették fel először, hogy a Föld gömb alakú. De a Biblia író Ézsaiás már jóval azelőtt, az i.e. VIII. században utalt a Föld kerekségére. Egy olyan szót használt, melyet úgy is lehet fordítani, hogy gömb alakú: "Van valaki, aki a föld kereksége felett lakik..."(Ézsaiás 40:22)


Bár a Biblia nem orvosi kézikönyv, ír olyan egészséget érintő alapelvekről, melyek megelőzték a korukat.
A betegek elkülönítése
A mózesi törvény előírta, hogy a leprás betegeket el kell különíteni. Az orvosok csak a középkori járványok idején kezdték alkalmazni ezt az elvet, melyet a mai napig hatékonynak tartanak (Mózes 3. könyve 13. és 14. fejezet).


Az ürülék eltávolítás
Évente több mint félmillió gyerek hal meg hasmenéses betegségben, főként az ürülék nem megfelelő eltávolítása miatt. A mózesi törvény szerint az ürüléket el kellett temetni, távol az emberek lakóhelyétől: "Legyen a felszerelésetek között egy bot is. Ha leguggoltok kint, ássatok vele egy gödröt, és fedjétek be az ürüléketeket."(5Mózes 23:13)


Érdekesnek találtátok ezeket a gondolatokat? Ha erre a linkre kattintotok, további információkat találtok ebben a témakörben: https://www.jw.org/hu/kiadvanyok/folyoiratok/ortorony-2018-1-szam-jan-febr/biblia-idejetmult/








2 megjegyzés:

Éva írta...

Jó volt olvasni köszi!

Szera írta...

De örülök neki! ♡