2018. február 5., hétfő

Találtam...

... egy reggeli receptet. Mák van benne, amit mostanában nagyon szeretek, régebben a dió vezetett.
DE! Mire is jó a mák?


Egyetlen teáskanálnyi mákban benne van a napi kalcium-, illetve foszforszükségletünk 4 százaléka - ez a két ásványi anyag nagyon fontos, hogy csontjaink erősek és egészségesek legyenek. Ha tartósan nincs belőlük elég a szervezetünkben, akkor csontjaink sűrűsége csökken: gyengébbek és törékenyebbek lesznek. Kalciumra az izmoknak és az idegsejteknek is szükségük van, és a kalcium sejtszinten is szükséges a szervezet egészséges működéséhez.
Egy teáskanál mákban 0,3 milligramm vas található, ami férfiaknál 4, nőknél 2 százaléka a napi szükséges beviteli mennyiségnek. A vasnak fontos szerepe van abban, hogy a belélegzett oxigén mindenhová eljusson a testünkben, és abban is segít, hogy izmaink oxigént tudjanak raktározni. Az immunrendszernek is vasra van szüksége a megfelelő működéshez. A nőknek több vasra van szükségük, mint a férfiaknak - amíg el nem érnek a menopauza időszakába, napi 18 milligrammra. A menopauza után a napi szükséges bevitel mennyisége 8 grammra csökken.
Cinkből nincs szükségünk hatalmas mennyiségekre, ugyanakkor ha nem viszünk be naponta egy keveset, akkor gond lehet, mivel szervezetünk nem képes raktározni ezt az ásványi anyagot. A cink fontos szerepet játszik a sejtképzésben, kell az immunrendszer megfelelő működéséhez is. Férfiaknak 11, nőknek 8 milligrammnyi mennyiségre van szüksége belőle naponta. Egy teáskanálnyi mákban 0,2 milligramm van, ami a női szükséglet 3, illetve a férfi szükséglet 2 százalékát fedezi.


Érdekesség: A mákot sokféleképpen beilleszthetjük az étrendünkbe. Tölthetjük süteményekbe, rétesbe, palacsintába. Megszórhatunk vele salátákat, kenyereket, péksüteményeket. Készíthetünk süteményeket mákliszttel is, illetve vannak olyan süteményreceptek, amelyek tésztájában liszt helyett egy az egyben lehet darált mákot használni, sőt mákos fagylaltot is sok helyen kaphatunk.


Akkor jöjjön a recept: Bögrés mákos palacsinta
  • 1 bögre liszt
  • 1 bögre tej
  • 1/3 bögre cukor
  • 1/3 bögre darált mák
  • 1/4 bögre citromlé
  • 1 tojás
  • 2 citrom reszelt héja
  • 1 ek. étolaj
  • 1 mk. sütőpor
  • 1 mk. vaníliaaroma
  • 1/2 mk. só
Nagyobb edénybe mérd ki a lisztet. Keverd hozzá a cukrot, a citromhéjat, a darált mákot, a sót és a sütőport. Egy másik edényben, lehetőleg robotgéppel keverd habosra a tejet a tojással, az étolajjal, a vaníliaaromával és a citromlével. Végül keverd a száraz hozzávalókhoz a tejes keveréket, ügyelve, hogy csomómentes legyen. A hagyományos palacsintatésztánál kissé sűrűbb tésztát kell kapnod.
Hagyd állni 20 percet. Keverd össze a palacsintatésztát, ha szükséges, szódavízzel kicsit higítsd. Olajjal kend ki a palacsintasütőt, forrósítsd fel, és egyenként süsd ki a palacsintákat.
JÓ ÉTVÁGYAT!
Források: házipatika.com
                nlcafé.com







               

7 megjegyzés:

Timi írta...

Nem töltöd meg semmivel?

Szera írta...

Még nem sütöttem meg, de szerintem nem töltöm meg.

Timi írta...

Ha finom mákos sütit szeretnél, nézd meg Évánál (Takarékos konyha) az olcsó mák lepényt kelt tésztából! Nagyon finom!!!! Én a múlt héten sütöttem meg és nagy sikert aratott :o)))

Szera írta...

Megnézem, köszi! <3

Kósa Márta írta...

Vajjal!

Kipróbálom, de nem olajjal...
Köszi!

Szera írta...

Biztosan nagyon finom lesz! <3

Monika írta...

Hm, ez jól hangzik!!!Én is szeretem a mákosat, csak utána fogkefét is kell használni.:)